Circulariteit
"Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we've been waiting for. We are the change we seek." - Barack Obama -

“Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we’ve been waiting for. We are the change we seek.” - Barack Obama 

Je kan het al aflezen aan de titel, deze week staat in het thema van de circulaire economie. In onze huidige situatie kunnen we dit eigenlijk niet meer wegdenken in de huidige economische situatie. Zoals Barack Obama zei: Wij zijn de verandering die we zoeken. Deze week staat circulariteit volop in de schijnwerpers en maar goed ook.

Wat betekent nu dat woord ‘circulair’?

Even in het kort: de cirkel rond maken en ook zo houden. Ontzettend belangrijk! Hiermee wordt de aarde niet nog meer belast en zelfs ontlast. Hierin staat centraal: samenwerken met de aarde in plaats van tegenwerken.

Natuurlijk kijken wij als organisatie ook kritisch naar onze eigen ecologische voetafdruk. Wij willen niet alleen maar nemen van de aarde maar juist teruggeven waar kan. Zodat er enig evenwicht ontstaat en de aarde ons langer van plezieren kan voorzien.

Wat doen wij?

Vorig jaar hebben we ervoor gekozen om onze verpakking te veranderen.

Ten eerste, willen we dat de look & feel past bij het merk dat we voor ogen hebben.

Ten tweede, willen we onze verpakkingen duurzamer verzenden. Want vroeger ging er onnodig veel lucht verloren aan onze verpakkingen.

Zo onderzoeken we welke retaildozen kleiner kunnen, welke producten op een retailkaart passen en welke producten alleen een label of sticker nodig hebben. Hierdoor wordt de containerruimte efficiënter benut. In dit geval vul je elke pallet volledig met producten die zo min mogelijk lucht tussen de container en de pallet laten. Deze vorm van transport vermindert onze CO2-uitstoot.

Daarnaast, proberen we zoveel mogelijk FSC-verpakkingen op de markt te brengen, wat duurzamer is voor de planeet. FSC staat voor 'The Forest Stewardship Council'. Ze bieden een keurmerk voor producten en certificeren dat ze voldoen aan de "gouden standaard" in ethische productie. Dit betekent dat al het gebruikte hout afkomstig is uit zorgvuldig beheerde bossen met een positieve impact op het milieu en lokale gemeenschappen - en nog steeds economisch levensvatbaar is!

Bovendien, kregen we op 17 januari een circulaire workshop. Tijdens de workshop leerden we over 'de wereld van circulariteit' en wat wij kunnen bijdragen. Er werd informatie gedeeld over de wereldwijd toenemende vraag naar grondstoffen. Daarom werkt de Nederlandse overheid samen met kennisinstituten, natuur- en milieuorganisaties, overheden en andere maatschappelijke organisaties om efficiënter met grondstoffen om te gaan. Dit resulteert in een cruciaal doel dat Nederland in 2050 volledig circulair moet zijn. 

Daar komt bij dat we de mogelijkheden om producten te maken van gerecycled materiaal in plaats van virgin-materiaal (geheel nieuwe grondstoffen) onderzoeken. Omdat het gebruik van gerecyclede materialen de koolstofemissies en vervuilende stoffen drastisch vermindert. Een onderzoek dat is uitgevoerd door de Association of Plastic Recyclers (APR) ontdekte zelfs een vermindering van de CO2-uitstoot bij de productie van gerecyclede hars in vergelijking met nieuwe materialen; 67% voor PET en 71% voor polypropyleen zijn al twee voorbeelden.

Tot slot, lieten metalen nog grotere besparingen zien: luchtvervuiling met 86%, waterverbruik met 40% en 76% minder watervervuiling bij gebruik van gerecycled staal in plaats van nieuwe grondstoffen. Ook mogen de energiebesparing voordelen niet over het hoofd worden gezien. Zo verbruikt het produceren van gegoten gerecycled aluminium 95% minder energie, en staal 70% minder!

Een goede vraag om jezelf te stellen

Wat kun je al doen rondom het thema circulariteit en duurzaamheid? Denk aan jouw voetafdruk thuis maar natuurlijk ook op het werk. Een paar simpele suggesties zijn:

Papierloos werken: Denk na over online tools die je zou kunnen gebruiken. Een grote troef bij deze beslissing is dat je overal toegang hebt tot al jouw online 'papierwerk'.

Het afval scheiden op kantoor: Plaats jij het restafval in een aparte afvalbak en scheid je de gerecyclede dozen van de plastic afvalberg?

Naar werk reizen: Nou... Wat kunnen we zeggen? Wij 'Nederlanders' staan bekend om onze reizen per fiets. Misschien is het voor jou ook een simpele oplossing, en vergeet niet dat het ook nog eens gezond is ;).

Wat kunnen jullie als organisatie doen?

  • Consuminderen, terugnemen van producten voor hergebruik  
  • Product als een service uitlenen  
  • Afvalbijdrage bewaken  
  • Efficiënte verzending (denk aan wat we eerder hebben verteld; de veranderingen in verpakkingen)
  • “Groene” vervoersmiddelen inzetten waar mogelijk  
  • De duurzaamheid van het bedrijfspand controleren; denk bijv. Aan LED verlichting.

En als het gaat om onze samenwerking, raden we aan om bestellingen te bundelen. Wanneer je bestellingen bundelt, ontstaat er minder CO2-uitstoot omdat er minder transportbewegingen nodig zijn. Een grote bestelling die eens per maand wordt geplaatst ten opzichte van een bestelling die elke dag of week wordt geplaatst, heeft al een behoorlijke impact. Zo is het is beter om een container vol pallets te vullen dan een container met slechts een paar producten. Voor dit type verzending neemt de bestelfrequentie af en neemt de bestelgrootte toe.

We zetten kleine stapjes die een grote impact hebben op onze kostbare aarde.

We hopen jou met een kleine bundel informatie te hebben geïnspireerd. Met een paar kleine en simpele oplossingen kun je al bijdragen aan een circulaire economie en nog belangrijker: het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Doe jij met ons mee? Zeg ‘ja’ tegen circulariteit!

Heb je vragen over wat je zojuist hebt gelezen?
 
Neem dan vooral contact op met Sales support en dan helpen zij jou al te graag verder.

Mori van Haren

Mori works as a Project manager at MIXED.Industries.

Nieuwe collega's werven in de ADL-hulpmiddelenbranche: Tips voor retailers
Hoe vind jij nieuwe collega's?